Wybieramy zlewozmywak.
Często pytacie nas jaki rodzaj zlewu będzie najlepszy do kuchni. Niestety nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Na rynku spotykamy zlewozmywaki ze stali szlachetnej, emaliowane, kompozytu oraz ceramiki. Każdy z nich sprawdzi się w kuchni.
Zlewozmywaki ze stali szlachetnej ( nierdzewne ) są dość powszechnie wybierane ze względu na ich stosunkowo niską cenę. Łatwo się je czyści, są odporne na niskie i wysokie temperatury oraz na odkształcenia, natomiast są podatne na zarysowania i plamy. Jeśli podejmiecie decyzję zlewozmywaku ze stali nierdzewnej to warto rozważyć satynowy lub o strukturze przypominającej len. Z pewnością nie będzie widać na nich aż tak plam i zarysowań.
Zlewozmywaki emaliowane wydaje się że są reliktem poprzedniej epoki. Mimo to są zwolennicy takich rozwiązań. Najczęściej spotykamy je w aranżacjach stylu skandynawskiego. Charakteryzują się niską ceną, łatwością czyszczenia i brakiem zacieków. Niestety łatwo je uszkodzić mechanicznie.
Zlewozmywaki kamienne są wykonane najczęściej z granitu. Są masywne, trwałe i łatwe do utrzymania. Wadą oczywiście jest wysoka cena.
Zlewozmywaki ceramiczne są wykonane z gliny pokryte szkliwem. Są dość odporne na zarysowania, plamy oraz wysokie temperatury. Łatwo je się czyści dzięki szkliwionej powierzchni, która z czasem niestety się ściera. Występują w różnorodnych kolorach dzięki temu łatwiej je dopasować do kolorystyki kuchni.
Zlewozmywaki kompozytowe przypominają kamienne choć ich struktura składa się z kompozytów mineralnych żywic. W zależności od proporcji kompozytu możemy zakupić zlew o powierzchni gładkiej lub lekko porowatej. Są odporne na zarysowani, przebarwienia, wysokie temperatury są łatwe w utrzymaniu i najbardziej wygodne w utrzymaniu. Niestety nie są tak tanie jak zlewozmywaki ze stali.
Fotografia z wpisu jest własnością firmy Deante (zlewozmywak Country 1,5 komorowy bez ociekacza) użytą za zgoda producenta.